top of page
  • Kristýna Jarošová

Tip na skialpový výlet

TRASA: DOLNÍ DVŮR – SLUNEČNÍ STRÁŇ – HANAPETROVA PASEKA – ZADNÍ RENNEROVY BOUDY – CHALUPA NA ROZCESTÍ – LIŠČÍ HORA – LESNÍ BOUDA – TETŘEVÍ BOUDY – ZLATÝ MLÝN - GODROVY DOMKY – RUDOLFOV - DOLNÍ DVŮR

DÉLKA TRASY: 20 KM, 4 HODINY

NÁROČNOST: STŘEDNÍ, CELODENNÍ VÝLET


Dolní Dvůr je výborným výchozím bodem pro skialpové túry. Tentokrát jsme na výlet vyrazili autem z Vápenice do Dolního Dvora, zaparkovali jsme u ski areálu a rovnou vyrazili po žlutě značené trase na Sluneční Stráň. Není to však nutné a z Vápenice do Dolního Dvora je možné rovnou dojet i na skialpech, sjezdem přes zimní stráň.

Na začátek výletu nás čekalo poměrně prudké stoupání přes Sluneční Stráň, rozhodně se tedy na začátku výletu zahřejete, ale zároveň pokocháte výhledem do údolí a na malebné krkonošské chaloupky. Cesta po žluté značce dále pokračovala lesem na Hanapetrovu paseku, byla pozvolná a přehledná díky vyšlápnuté stopě. Překvapení na nás čekalo v podobě lyžařského vleku, který nás ze známosti vytáhnul přes paseku až k lesní pěšině pokračující na Zadní Rennerovy boudy.


Pěšina lesem byla prudká a stoupalo se po ní rychle, zároveň to byla cesta nejkratší, křižující tzv. Liščí cestu a končící na pláni pod Zadní Rennerovkou. Bylo tedy potřeba šlápnou do kroku a zaměřit svoji pozornost na cíl první části cesty - občerstvení v naší oblíbené Chalupě na Rozcestí. Až si to k tomuto cíli vyšlápnete, doporučujeme si tady dát krkonošské kyselo a vyhlášený borůvkový knedlík. Zároveň, když vyjde počasí a můžete se rozhlédnout do okolí, je vidět nejen Sněžka, ale i další vrcholky Krkonoš.


Naše cesta od Chalupy na Rozcestí pokračovala po červeně vyznačené trase přes Liščí horu, Liščí Louku a sjezdem k Lesní Boudě. Cesta vede po hřebenu hory a je rovná, jediný úsek, kde by bylo snad lepší vyměnit skialpy za běžky nebo turistické boty:-) Za to výhled na Černou horu, zasněžené a obalené smrky sněhem stojící na rozlehlé planině, plus výhled do okolí je odtud jedinečný!


Sjezdem z Liščí Louky směrem na Černou horu se před námi otevřela planina s Turistickou Boudou a Lesní Boudou, záchytné body pro další možnou zastávku:-) My jsme však pokračovali dále přes tzv. Plynovod po zelené trase na Tetřeví Boudy. Námi objevené místo loňskou zimu se sluncem zalitou venkovní terasou, která nabízí nejen posezení, ale i výhled do údolí na protilehlé kopce Strážná Húra a Herlíkovický Žalí. Tetřeví Boudy jsou unikátní architektonickou stavbou, jejíž současnou podobu jim vtiskly Králodvorské železárny v 90.letech, které moderní Tetřeví Boudy postavili pro rekreaci svých zaměstnanců. Pokud máte více času, doporučujeme navštívit krásné wellness s bazénem, které prošlo rekonstrukcí v roce 2017.


V posledním úseku našeho výletu nás čekal prudký sjezd serpentinami po zelené trase tvz. Vilemínině cestě dolů do údolí. Pozor tato cesta není na skialpech sjízdná, pokud není dost sněhu! Je to zároveň nejrychlejší cesta pro sjezd dolů do údolí. Že jste dole poznáte podle krásné stavby Zlatý mlýn, osady Godrovy domky a následného výjezdu u parkoviště v Rudolfově. Parkoviště značí konec výletu a blízký cíl - Ski areál Dolní Dvůr.


Pokud vás výlet zaujal a vydáte se po našich stopách, přejeme vám šťastnou cestu a napište nám, jak se vám výlet líbil.


bottom of page