top of page
  • Kristýna Jarošová

TIP NA PODZIMNÍ TÚRU ZE STRÁŽNÉHO DO ŠPINDLEROVA MLÝNA

DÉLKA TRASY: 10,5 Km, 3 hod 30 min.


Podzim je období při kterém příroda září v mnoha barvách a odstínech. Je moc fajn se přes den toulat mezi barevnými stromy a brzy večer si zalézt ke krbu. Dnes se s vámi podělíme o podzimní pěší výlet ze Strážného do Špindlerova Mlýna.


Horské městečko Špindlerův Mlýn je vyhledávaným turistickým centrem, které nabízí od jara do podzimu řadu turistických vycházek, horských túr, naučných stezek po městě nebo zábavu v podobě bobové dráhy, lanového centra, půjčovnu horských koloběžek, kol, bazénů, wellness apod. Na své si zde přijdou i milovníci zimních sportů a radovánek. Špindlerův Mlýn má své kouzlo a určitě stojí za návštěvu v každém ročním období. Věděli jste, že je také největším lyžařským střediskem u nás? Nebo, že se zde v minulosti těžila železná ruda a stříbro?


Trasa výletu ze Strážného do Špindlerova Mlýna není náročná. Začátek trasy vede po Kamenné cestě (Kamenka), která je vyznačena v turistickým mapách. Na tuto cestu se napojíte přímo ve Strážném a dále pokračujete po modré turistické značce. Správný směr vám na začátku udá malebný Evangelický kostelík posazený v Hořejších Herlíkovicích. Během této cesty se vám otevře nádherný výhled na celé Herlíkovice, Žalý a Janský vrch. Cesta dále vede nad Labskou soutěskou, ale žádné prudké stoupání nečekejte, půjdete celou trasu spíše po vrstevnici. Za 4,5km dojdete k Přední Labské a dále pokračujete po modré turistické značce, která se obtáčí kolem kopce s názvem Struhadlo a vede ke Klausovým boudám a Michlově mlýnu. První uzemí, které ve Špindlu překročíte, je Hromovka. Podél Labské přehrady dojdete k Tabulovým boudám a dále až do centra Špindlerova Mlýna. Pokud vám po cestě vyhládne doporučujeme místní italskou restauraci Tratoria Lucio a jejich pizzu. Pokud byste se na zpáteční cestu necítili, vyhledejte si autobus, který vás dopraví na Kamenku ve Vrchlabí a dále pěšky zpátky do Strážného. Pozor tato trasa je v zimě uzavřena.


Krásný barevný podzim všem!


Krásný barevný podzim všem!






bottom of page